A Tisza-tó 2017-03-31T11:28:44+00:00
A Tisza-tó

A Tisza-tó Magyarország ökoturisztikai szigete, melynek vízfelülete 127 km2. A Kárpát-medence második legnagyobb állóvize, bár az állóvíz meghatározás nem teljesen helytálló, hiszen a Tisza hatására jelentős vízmozgások tapasztalhatók benne. A tározóban található szárazulatok, “szigetek” összterülete kb. 43 km2, közepes vízmélysége 1,3 m, maximális mélysége 17 m (az élő Tisza folyómedrében mérve). A folyó hossza a tározóban 33,5 km. A terület a Hortobágyi Nemzeti Park része, amely Európa legnagyobb, természetes összefüggő füves pusztája. Ennek köszönhető biológiai sokfélesége, természeti és kultúrtörténeti fontossága, Európában is híres madárvilága. A Tisza-tó turisztikai vonzerejét a már említett természeti értékek, a vízi sportok, hajózás, a fürdők, a kialakított kerékpárút, a lovas túrák, a horgászat, a vadászat, a kultúra, a különböző helyi rendezvények jelentik.

A Tisza-tó hangulata el sem képzelhető békakórus nélkül. A Tisza-tavon a hüllők közül a leggyakrabban a vízisiklóval találkozhatunk. A vízen közlekedő hüllő néha akár a már sokak számára rémítő méretű egy métert is meghaladhatja. A tavon még több helyen láthatunk napozni a mocsári teknőst. A töltéseken fürgegyíkokkal találkozhatunk. A Tisza folyó egyik legértékesebb ragadozó emlőse a vidra. A hazai természetvédelmi törekvéseknek köszönhetően hóddal is találkozhatunk.

Az erdőtársulások közül legjellemzőbb a fűz-nyár ligeterdő. A ligeterdőben sok a fára felkúszó növény, mint a vadszőlő és a süntök. Az aljnövényzet helyenként sűrű, főként hamvas szeder és gyalogakác alkotja. Ez a puhafaliget ad otthont a Tisza-tó vegyes gémtelepeinek, de egyéb ritka, fokozottan védett fajok is költenek benne, mint a rétisas és a fekete gólya. A Tisza-tó sajátosságainak köszönhetően számos olyan növényfaj található meg nagy egyedszámban, melyek állománya hazánkban megfogyatkozott. A sulyom, melynek termését egykoron parázson megsütve fogyasztotta a nép, ma igen jelentős állományban él itt. A tündérfátyol hatalmas sárga virágmezői lenyűgöző látványt nyújtanak A vízitök és a tündérrózsa szintén jelentős állományban lelhető föl.

A Tisza-tó teljes egésze rendkívül kedvező a vizes élőhelyeket kedvelő madárfajoknak, ennek köszönhetően változatos, sokszínű madártársulások leltek otthonra ezen az élőhelyen. A tiszafüredi madárrezervátum egyik legjelentősebb részét az a vegyes gémtelep jelenti. Sok helyütt látható a bakcsó, a hófehér kis kócsag, a gyakorta látható sikeres halász szürkegém. Itt fészkel a színpompás üstökösgém, valamint a kanalasgém is. A tározó területén a fákon kárókatonákat is láthatunk. Él itt bölömbika, törpegém, és a valaha kipusztulás szélére sodródott nagykócsag és vörösgém. Néha láthatjuk a ritka, fokozottan védett batlát. A tározó vizén dankasirály költőkolónia alakulhat ki, de rendszeresen csatlakoznak hozzájuk a küszvágó csérek is. Néha szerkőt is láthatunk a tó fölött. A nádasokban is gazdag madárfauna fészkel. Itt költ a főként hangjukról felismerhető nádi énekesek közül a nádi tücsökmadár, nádiposzáták. Sokszor a nádszálak tetejére is kiül a jellegzetes, vízpartot járó ember fülének nélkülözhetetlen „kri-kri-kri-kra-kra-kra” hangú nádirigó. Viszonylag gyakran láthatunk barkóscinegéket, nádi sármányt. A nádasok fészkelő ragadozómadara a barna rétihéja. Szinte mindenhol láthatunk szárcsát és vízityúkot, nyári ludat, récét. Védendő ritkasága a tájnak a réti sas. A tó fölé sokszor egerészölyvek köröznek be, szerencsésebbek akár solymokat, kányákat is láthatnak.

A Tisza-tavon a magyarországi halfajok jelentős része megtalálható és népszerű horgászhalaink mindegyike jól fogható.

Itt minden horgász megvalósíthatja álmát, sőt akár “élete halát” is kifoghatja!

Forrás: Nimfea Természetvédelmi Egyesület

Tiszafüred

Tiszafüred a Tisza-tó melletti települések közül a legnagyobb. Ezért, és mert a régió idegenforgalmi központja, fővárosaként is nevezik. Az üdülőterület az ökoturizmus célpontja. A környék védett természeti értékekben gazdag terület.

A város a csendes természeti környezetre vágyó vendégek kedvelt helye. Az idelátogatóknak lehetőségük van lovaglásra, lovas túrákon és a Tisza mentén kerékpáros, vízi túrán való részvételre. Aki megcsodálja ezt a tájat, az beleszeret és évről évre visszatér. A Kis-Tisza partján szép, kiépített környezetben található, az ingyenes szabadstrand.

A város termálfürdője igazi vízgyógyászati kultúrát honosított itt meg. A gyógyvízre épült fürdő területén található úszómedence, strandmedence és fedett termálmedence, melynek 39 °C-os alkáli hidrogénkarbonátos vize kiválóan alkalmas regenerálódásra és különböző mozgásszervi és reumatikus betegségek kezelésére. A városban melegvizes gyógyfürdő területén szakrendeléssel működő nappali kórház nyújt gyógykezelést a mozgás szervi betegségben szenvedőknek.

A Tisza-tónak a tiszafüredi vidéke a Hortobágyi Nemzeti Park megalakítása óta védett, és a mintegy 7000 hektárnyi terület több mint fele az ökoturizmus céljait szolgálja. A tó középső része a vízi túrák ideális színtere. A város határában a Fekete rét nádrengetegében mintegy kétszáz madárfaj figyelhető meg. Az európai jelentőségű madárélőhely szigorú védelmet élvez. A tiszafüredi madárrezervátum szigorúan védett természeti érték, a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó, 2500 hektárnyi természetvédelmi terület, amelyet felvettek a nemzetközileg elismert vízimadár-élőhelyek sorába.

Tiszafüred helytörténeti és néprajzi gyűjteményét a Kiss Pál Múzeum őrzi. A népművészet iránt érdeklődők megismerkedhetnek a Füredi fazekassággal is, megtekinthetik a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházat, mely egy klasszicista lakóházban eredeti berendezési tárgyak, alkotások segítségével mutatja be a fazekasok munka- és életkörülményeit. Tiszafüred református temploma műemlék jellegű barokképület. A templom mellett a klasszicista stílusú paplak helyezkedik el. Római katolikus templomát Nagyboldogasszony tiszteletére szentelték fel. A városházát a millennium évében 1896-ban emelték és ekkor avatták fel a közadakozásból épült obeliszket is. A szabad strand közelségében gondozott parkban fekszik a Hortobágyi Nemzeti Park kezelésében lévő eklektikus stílusú Kemény-kastély.

Nyaranta színes programokkal vonzák ide a turistákat. Érdeklődik a programok iránt? Kattintson IDE!